Skydive Academy - Online groundschool

goede voorbereiding = het halve werk

Deze online groundschool is gemaakt voor de aspirant parachutisten die zich voor een opleiding tot parachutist hebben ingeschreven bij Paracentrum Texel. De Skydive Academy is wereldwijd de enige in z’n soort.

Parachutisten opleidingen bestaan altijd een theorie- en een praktijkdeel die we beiden ter plaatse op het paracentrum verzorgen. Met deze online leeromgeving kunnen onze studenten zich voor aanvang optimaal voorbereiden.

Na de opleiding blijft de informatie beschikbaar als digitaal naslagwerk.

#quarantineandlearn

Voor iedereen die zich tijdens de quarantaine verveelt en benieuwd is wat er bij komt kijken om te leren parachutespringen is de First Jump Course online groundschool nu helemaal gratis!

Je leert over de verschillende soorten sprongen, over het materiaal, over hoe je (solo) zelfstandig uit het vliegtuig springt en hoe je met je parachute naar het landingsgebied vliegt om daar veilig te landen.

De online groundschool van de First Jump Course behandelt ongeveer 80% van alle theorie die hoort bij het theorie gedeelte dat we tijdens de opleiding op het Paracentrum behandelen.

De onderdelen die we niet online aanbieden leren we de cursisten (voor de veiligheid) alleen ter plaatse. Daarvan is het cruciaal dat die meteen de eerste keer correct worden aangeleerd. Safety first.

Nadat je gratis een account hebt gemaakt kun je meteen met de opleiding starten.

nu gratis aanmelden

Opleidingen overzicht

Op dit moment hebben we voor deze opleidingen een online groundschool gemaakt. Staat jouw opleiding er niet bij? Geen zorgen: we zijn hard aan het werk om alle opleidingen toe te voegen.

FIRST JUMP COURSE
Deze twee daagse Static Line cursus is een geweldige manier om kennis te maken met parachutespringen!

Na een grondopleiding van een dag maak je op de tweede opleidingsdag een parachutesprong waarbij je zelfstandig het vliegtuig uit springt. De parachute opent automatisch en je vliegt naar het landingsgebied waar je veilig te landt.

Bekijk deze opleiding op de website van Paracentrum Texel, of schrijf je in om meteen te starten met de online theorie cursus die bij deze opleiding hoort.

MILITARY STATIC LINE

Staticline opleiding speciaal voor militaire cursisten. De sprongen kunnen naar keuze met de ouderwetse Ronde Bol parachute of met de moderne Square parachute gemaakt worden.

Het succesvol doorlopen van deze opleiding geeft het recht op het dragen van de wing. Ook door niet militairen te volgen.

Bekijk deze opleiding op de website van Paracentrum Texel. De online groundschool is voor deze opleiding nu nog niet beschikbaar.

OPFRISCURSUS
Als je als springer (ongeacht je brevet) 6 maanden of langer niet gesprongen hebt dan ben je niet meer ‘current’.

Je moet dan eerst een beperkt deel van de opleiding opnieuw volgen voordat je weer helemaal zelfstandig mag springen. Lees; je moet dan een opfris cursus volgen.

Bekijk deze opleiding op de website van Paracentrum Texel, De online groundschool is voor deze opleiding nu nog niet beschikbaar

liever niet solo?

Voor wie liever niet de eerste keer helemaal zelfstandig uit een vliegtuig springt -of geen tijd of zin heeft in een hele opleiding- is de tandem parachutesprong bedacht.

Dit is een sprong waarbij je met minimale voorbereiding en instructie aan kunt deelnemen. Tijdens de sprong zit je veilig vastgemaakt aan een ervaren instructeur die de parachute bestuurt.

Bij het Paracentrum op Texel geven we niet alleen alleen parachutisten opleidingen maar verzorgen we ook deze tandem parachutesprongen.

Onze paracentra in Zeeland en op Ameland bieden zelfs alleen deze soort sprong aan.

Het maken van een tandemsprong is voor bijna iedereen weggelegd. We kunnen springen van circa 8 jaar tot 100 jaar oud. En voor springers met een gewicht van maximaal 100 kg. (inclusief kleding en schoenen).

Het maken van een tandemsprong is een van de meest bijzondere dingen die je ooit zult doen!

naar paracentrumtexel.nl

Veel gestelde vragen

Hier hebben we de meest voorkomende veel gestelde vragen op een rij gezet. Deze sectie wordt voortdurend voorzien van de meest up to date informatie. Ook als je geen vragen hebt is het handig om hier even doorheen te bladeren.

Online groundschool

De online groundschool is een website (deze) waar digitaal theorie onderwijs wordt aangeboden.

Dit theorie onderwijs kan bestaan uit losstaande cursussen, uit complete opleidingen zijn maar uit ook voorbereidingen op een opleiding die ter plaatse, op het Paracentrum, worden gegeven.

De First Jump Course is een goed voorbeeld van een digitale variant van een opleiding die ter plaatse op het Paracentrum wordt gegeven om de deelnemers goed voor te bereiden.

Volg deze stappen:

 1. Vind de opleiding of cursus waar je aan mee wilt doen in het overzicht op deze pagina (link naar dit overzicht)
 2. Klik op de inschrijflink. Je gaat nu naar de overzicht pagina van deze opleiding of cursus.
 3. Boven in beeld zie je een knop staan: "Schrijf je in voor deze opleiding", klik daarop.
 4. Reken de opleiding af (ook als het product gratis is moet je deze stap doorlopen, daarmee wordt namelijk een account voor je aangemaakt).
 5. Check je email: daar vind je je gebruikersnaam en wachtwoord.
 6. Op de site klik je de menuknop (uiterst rechts boven in beeld) "inloggen". Log daar in met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je per e-mail hebt ontvangen.

Jazeker! Dat werkt prima. Let er wel op dat je verbonden bent met een wifi netwerk als je de video's bekijkt, anders is je databundel zo leeg. 

Opleidingen algemeen

De AFF-cursus (Accelerated FreeFall) is bedoeld om volledig zelfstandig een vrije val te leren maken. Natuurlijk hoort het gedeelte onder de geopende parachute en de landing ook bij de kennis die je je eigen zult maken. Als je deze cursus succesvol afrondt mag je zelfstandig (solo) parachutespringen.

De FJC (First Jump Course) is een geweldige manier om kennis te maken met parachutespringen. Na een grondopleiding van een dag maak je één zelfstandige parachutesprong aan de static line. Het vrije val gedeelte sla je hierbij over; je sprong begint bij het gedeelte onder de parachute. Als je na deze cursus de smaak te pakken hebt kun je nog 4 static line sprongen maken om je static line brevet (en dus je Wing) te halen.

De TJE (Total Jump Experience) is voornamelijk gericht op het leren vliegen aan de parachute, maar geeft ook een voorproefje van het vrije vallen. Bij deze cursus begin je met 5 static line sprongen waarna je een tweede stuk grondtraining doorloopt om tot slot je eerste AFF sprong te maken. Als je deze cursus hebt doorlopen ben je nog maar 6 AFF sprongen verwijderd van het fel begeerde sport spring bewijs.

Op je eerste cursus dag neem je mee:

 • Je medische verklaring *
 • Een pasfoto
 • Indien van toepassing: je voucher
 • Indien van toepassing: je betaalbevestiging
 • Sportieve kleding
 • Stevig schoeisel (zonder open haken waar b.v. lijnen achter kunnen blijven haken)
 • Voldoende water
 • Zonnebrand créme

* De medische verklaring moet afgetekend zijn door een huisarts, voorzien van zijn/haar stempel en BIG nummer.

Medische verklaring downloaden

Een goede voorbereiding is het halve werk.

 • Zorg ervoor dat je op tijd aanwezig bent voor de inschrijving. De cursussen beginnen 's ochtends al om 09.00 uur. Wanneer de reis naar Texel toe veel tijd in neemt adviseren we je de avond ervoor al op Texel te verblijven zodat je uitgerust aan de cursus begint.
 • Neem sportieve kleding en stevig schoeisel zonder open haken mee.
 • Zorg ervoor dat je voldoende water en zonnebrand mee neemt.

Als je echt grondig te werk wilt gaan:
Het maken van een tandemsprong is de perfecte voorbereiding voor het volgen van een parachute spring cursus. Ongeacht welke cursus je wilt volgen.

Alle elementen van het parachute springen komen hierin terug. De vlucht omhoog, omhangen, de exit, het sturen van de parachute en natuurlijk het landen.

Tijdens de tandemsprong kan de instructeur je van alles vertellen zodat je beter voorbereid je cursus in gaat. 

Het is vooral erg nuttig dat de spanning van het verlaten van een vliegtuig aanzienlijk minder zal zijn als je dit onlangs al een keer hebt meegemaakt. Je hebt dan meer rust en ruimte in je hoofd om je te concentreren op de handelingen die je zult moeten verrichten.

Ja. Zonder een medische verklaring mag je niet deelnemen aan een parachute spring opleiding (zoals een AFF, FJC of TJE cursus).

De medische verklaring kan ingevuld worden door een huisarts. Meestal neemt dit nog geen 5 minuten in beslag.

Let op:
De verklaring is alleen geldig als deze is voorzien van zowel een handtekening van een arts alsook de stempel van deze arts (waar het BIG nummer van de arts op staat).

Springers tot en met het A-brevet zijn verplicht de medische verklaring elke twee jaar af te leggen. Zodra je een B-brevet hebt hoeft dit dus niet meer.

Medische verklaring downloaden

Om zelfstandig te springen, dus ook om een cursus te mogen volgen, is de minimum leeftijd 16 jaar. Voor minderjarigen is altijd schriftelijk toestemming van de ouders nodig.

Er zijn veel oudere skydivers, het is geen probleem om tot 60, 70 of zelfs 80 jaar te blijven springen.

Het is een ander verhaal als je op oudere leeftijd wilt beginnen met springen. Of dit slim is, hangt onder andere van je fysieke en geestelijke gezondheid af, daarom gaan we vanaf 50 jaar altijd in gesprek met de potentiele skydivers. veiligheid staat natuurlijk voorop.

Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

Let wel op de volgende regels:

 • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
 • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
 • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.

Dit geldt voor alle opleidingen, dus zowel voor AFF als voor de FJC als voor de TJE.

Goed om te weten; Paracentrum Texel is van april tot en met oktober dagelijks geopend.

Wanneer je een cursus boekt wordt je automatisch aangemeld als aspirant-lid bij de KNVvL afdeling parachutespringen. Via het lidmaatschap loopt ook een collectieve WA-verzekering. Deze verzekering is maximaal een jaar, na de start van je cursus, geldig. Je mag maar een keer aspirant lid worden van de KNVvL.

Mocht je bijvoorbeeld na het volgen van een static-line opleiding (FJC, MSL en TJE) interesse hebben de AFF cursus te gaan doen. Dan moeten wij je als je bij de KNVvL aanmelden als volledig lid. De kosten die hierbij komen liggen anders.

Meer informatie kun je vinden via de onderstaande links naar website's van het KNVvL.

Parachute.nl KNVvL.nl

Het weer hebben we natuurlijk niet in de hand en de voorspellingen komen ook niet altijd uit. Vandaar dat de grondopleiding altijd doorgaat.

Je bent dan klaar om te springen en wie weet maak je toch gelijk de sprong(en), we hebben immers maar een klein gedeelte van de dag goed weer nodig.

Lukt het toch niet dan kan je binnen 3 maanden op elke door de weekse dag komen om de sprong(en) alsnog te maken. 

Wanneer je de cursus niet in een keer kunt afmaken (bijvoorbeeld als het weer tegenzit) heb je een jaar de tijd om de cursus af te maken.

Let wel op de volgende regels:

 • Een harnastest is 3 maanden geldig. Zodra de harnastest verlopen is moet je deze test opnieuw succesvol afleggen (dit geldt overigens voor alle springers die nog geen B-brevet hebben).
 • De grondopleiding is 6 maanden geldig. Dus wanneer je 6 maanden of langer niet gesprongen hebt moet je opnieuw de grondopleiding volgen.
 • De verzekering bij het KNVvL is een jaar geldig. Mocht je buiten de verzekerde periode je cursus afmaken dan moet je wel weer aangemeld worden bij het KNVvL.

Locatie

Paracentrum Texel BV
Postweg 128
1795 JS De Cocksdorp, Texel

Tel: +31(0) 222 311464
Fax:+31(0)222 311414

info@paracentrumtexel.nl

Met de auto:

In Den Helder neem je de boot naar Texel. Je rijdt je auto de veerboot op en vaart in circa 20 minuten naar het eiland. Je hoeft de boot niet te reserveren.

Als je van de boot af komt, rijd je richting Den Burg. Bij de tweede rotonde (afslag 10) ga je rechtsaf richting De Cocksdorp.

Vanaf hier wordt het vliegveld aangegeven en zie je het Paracentrum vanzelf aan je rechterhand.

 

Met het openbaar vervoer:

Je kunt ook je auto in Den Helder parkeren en te voet de oversteek maken. Dan maak je op Texel gebruik van het openbaar vervoer. 

De grote bussen van Connexxion (lijn 28 en 828) rijden via een vaste route naar Den Burg en De Koog. Om naar het Paracentrum te raken moet je gebruikmaken van een kleine Texelhopperbus. Als je van de veerboot afloopt dan staan deze Texelhoppers  aan de rechterzijde klaar.

De kleine busjes moet je minimaal een uur voor vertrek van het busje reserveren. Dit kan via de telefoon 0222-784 000 of via texelhopper.nl. Op die website kun je ook je kaartjes digitaal bestellen.

De boot vertrekt vanaf half acht elk uur op het halve uur, dus om 7:30, 8:30, 9:30, 10:30 etc.

In het hoogseizoen en in de weekenden zijn er extra afvaarten op het hele uur. Voor meer informatie zie www.teso.nl.

Op 'Texel International Airport' is van alles te zien en te beleven.

TesselAir

 

Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel

 

Restaurant De Vlijt

 • Ontbijt, lunch, koffie en gebak, snacks
 • Groot buiten en binnen -terras
 • Elektrisch oplaadpunt voor fietsen
 • Groot springkussen voor kinderen
 • www.devlijttexel.nl

 

Hotel De Vlijt Texel

 

Zweefvliegclub Texel

Texel is een van de populairste vakantiebestemmingen in Nederland. Er is het hele jaar door dan ook ontzettend veel te doen en te beleven.

Bekijk de website van de plaatselijke VVV voor een overzicht: www.texel.net/nl/zien-en-doen. Of bekijk de agenda: www.texel.net/nl/agenda.

Een paar aanraders:

Op Texel zijn 7 dorpen en een groot buitengebied met vele overnachtingsmogelijkheden voor elk budget. Het vliegveld is altijd in de buurt, dus kies een accommodatie waar het leuk vertoeven is en kom op de afgesproken dag naar het Paracentrum voor de sprong.

VVV Texel kan het best informatie geven over de beschikbaarheid.

Op het vliegveld is ook een hotel gevestigd: De Vlijt. Dichterbij kan natuurlijk niet.

Aan onze cursisten raden we Hotel de Kievit aan, "The home of the skydivers". 

Texel.net (VVV) devlijttexel.nl eilandhoteltexel.nl

Het restaurant verhuurt ook fietsen. Auto's niet.

Je kunt bij het restaurant een elektrische fiets opladen. Auto's (nog) niet.